6. forduló Paks - Videoton 2-0
 Hat forduló után a negyedik vereség
 
 
A paksiak a Fradi elleni 6-1-es zakó után, míg a fehérváriak a Mezőkövesd elleni első bajnoki sikerüket követően várhatták az egymás elleni találkozót.  
 
OTP Bank Liga, 6. forduló
 
Paksi FC-Fehérvár FC 2-0 (0-0)
Paks, v.: Vad II.
 
gólszerzők: Windecker (53.), Mezei (73.)
sárga lap: Kovács K. (8.), Windecker (38.), Lenzsér (52.), illetve Christensen (45.), Serafimov (56.), Karamoko (63.)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Paksi FC: Szappanos – Kovács K. (Osváth, a szünetben), Lenzsér (Mezei, 56.), Kinyik, Szabó J. – Papp – Haraszti (Hahn, 87.), Windecker, Balogh B., Silye (Bőle, 68.) – Könyves (Böde, 68.)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fehérvár FC: Tóth B. – Csongvai, Serafimov, Spandler, Fiola (Bambock, 79.) – Kalmár, Christensen (Flores, 57.) – Karamoko (Pető, 71.), Katona (Szabó L., 57.), Schön (L. Kastrati, 57.) – Kodro
 
Az egyaránt csak egy-egy győzelemmel álló Paksi FC és MOL Fehérvár FC összecsapásával folytatódott az NB I szombati játéknapja, az eddigi utolsó tizenegy, egymás elleni bajnokiból csak egyet vesztett el a Paks (2021. október 29-én a Vidi hazai pályán nyert 2–1-re).
 
1. félidő
Alig egy perce tartott a mérkőzés, amikor Kalmár Zsolt szabadrúgásból veszélyesen lőtte jobbról a kapu elé a labdát, és bizony ha Mamoudou Karamoko kicsit ügyesebb, akár a vezetést is megszerezhette volna. A másik oldalon bal oldali támadás lezárásaként Haraszti Zsolt lapos lövését blokkolta Spandler Csaba – jó iramban kezdődött tehát az összecsapás. 
A 12. perc hozta az első komoly lehetőséget: a rossz hazai váltás után Fiola Attila húzta meg a bal szélt, laposan centerezett, Katona Mátyás életerős lövése a jobb alsó sarokba tartott, Szappanos Péter azonban bravúrral szögletre ütötte a labdát.
 
Amióta Kalmár Zsoltot leigazolta a Fehérvár, egyértelműen erősebb lett a támadó-szabadrúgásoknál és a szögleteknél, ez Pakson is az első pillanattól látszott, de érdekes volt azt is megfigyelni, hogy Kenan Kodro gyakran mélyen a középpályára lépett vissza labdáért, és ilyenkor Katona Mátyás lépett fel centerbe.
 
A 25. percben Tóth Balázsnak is akadt dolga, Könyves 20 méterről leadott lapos lövését kellett kiütnie. Nyolc minutummal később a középen meginduló Balogh remek labdát tett ki jobbra Könyvesnek, aki nagy helyzetben, 9 méterről az oldalhálóba lőtt. A 35. percben Kalmár végzett el szabadrúgást 22 méterre a kaputól, a bal sarokba tartó labdát Szappanos ki tudta ütni. Egy percre rá Silye találta el rosszul a labdát, ami Könyvesen megpattanva még jó lett Harasztinak, a támadó pedig 17 méterről kevéssel lőtt a bal alsó mellé.
Az iramra nem lehetett panasz az első félidőben, viszont gólt még nem láthattak a nézők.
 
2. félidő
Még négy perce sem tartott a második játékrész, amikor Haraszti Zsolt készítette le lövésre a labdát Windecker Józsefnek, aki ballal vállalkozott, Tóth Balázs kezei közül kicsúszott a labda, de utánakapott, és még a gólvonal előtt megfogta. 
Az 53. percben előbb Könyves Norbert nem találta el ollózva a labdát egy jobb oldali beívelést követően, 
aztán Haraszti Zsolt próbálkozását blokkolta Csongvai Áron, ám nem szabadult fel a vendégek kapuja: Silye Erik balról adott középre, Windecker József pedig öt méterről a bal alsó sarokba lőtt. 1-0
A vendégek mestere, Bartosz Grzelak szinte azonnal reagált, hármat is cserélt, az előző héten a Mezőkövesd ellen betaláló Szabó Levente lett a center, és bizony az egyik bal oldali (lecsúszott) beadása után a labda a bal kapufáról pattant vissza a mezőnybe.
A 67. percben komoly egyenlítési lehetőség adódott a Vidi előtt, Szabó Levente lépett ki nagy helyzetben, de hosszan tolta meg a labdát, így közel került hozzá a jól kimozduló Szappanos, aki így védeni tudott. 
Egy perccel később pályára lépett a hazaiaknál az egyik paksi közönségkedvenc, Böde Dániel, aki rövid idő alatt kétszer is felhívta magára a figyelmet, előbb egy nagy erejű lövése szállt fölé, majd Osváthtól kapott labdát a 16-oson belül, megcsinált egy cselt Deybi Flores mellett, majd lőtt, de épp középre, így Tóth könnyedén védett.
A 73. percben Osváth passza után senki nem lépett ki Mezeire, aki senkitől sem zavartatva, hatalmas gólt lőtt 24 méterről, a labda a nagy erővel vágódott a jobb alsó sarokba, Tóthnak esélye sem volt, 2-0.
Négy percre rá ismét Szabó Levente alkotott, a csereként beállt támadó a 16-oson kívülről lőtt, kevéssel ment el a labda a bal alsó mellett. 
A hajrára elfogyott a Vidi ereje, támadásban keveset mutatott a vendégcsapat, így még a szépítés sem jött össze, bár a 95. percben még Szappanosnak kellett egy nagyot védenie Szabó közeli lövésénél.
 
A fehérváriak a negyedik vereségüket szenvedték már el ebben a szezonban, továbbra is képtelenek két egymást követő bajnokin nyerni, míg a Paks a második sikerét könyvelhette el.
 
Bognár György:
„Megérdemelt győzelmet arattunk, mi kezdeményeztünk többet. Már az első félidőben is voltak lehetőségeink, a szünet után viszont a jobb és a bal oldalról is több beadás jött a kapu elé. Gratulálok a srácoknak, jól reagáltak az előző heti súlyos vereségre, tiszta fejjel játszottunk. Tudtuk, mit rontottunk el, és aki a profi futballban benne van, az tudja, kikaphat a csapat, a lényeg, hogy utána javítson. Nyáron nagy volt a jövés-menés, nem tartunk még ott, ahol szeretnénk, de bízunk mindenkiben, előbb-utóbb valamennyi játékos megkapja a lehetőséget. Kicsit lassabban épül fel a futballunk, van hová fejlődni, de megvannak a céljaink, a középmezőny elejére jók lehetünk.”
 
Bartosz Grzelak:
– Jól kezdte csapata a mérkőzést, ez azonban nem volt elég a pontszerzéshez…
– Mindenekelőtt gratulálok a Paksnak, hiszen jobban teljesített nálunk. Jól kezdtünk, tisztában voltunk azzal, hogy az ellenfelünk a hosszú passzokban erős. Sajnos sok labdát adtunk el a középpályán, pedig beszéltünk arról, mennyire fontos a támadásoknál a türelem. Két-három gólt is szerezhettünk volna, nem sikerült, csalódott vagyok.
– Mi döntött: a rossz támadásbefejezések vagy a védekezésben elkövetett hibák?
– Több lövésünk nem találta el a kaput, rúgtunk kapufát, volt egy kezezés is, amiért nem járt büntető, és az ellenfél kapusa is jól védett. Elemezni kell, miért nem vagyunk elég acélosak védekezésben. A futball matematikája egyszerű: a helyzeteket be kell lőni, hátul pedig nem szabad gólt kapni.
– Nehezen éli meg, hogy nem jönnek az eredmények? A fehérvári klub keresi önmagát, a csapat hat bajnokijából négyet elveszített.
– Szeretek versengeni, ezért is vagyok edző, a győzelem ad energiát. A futballnak az is a része, hogy az edzéseken jól néz ki a csapat, aztán a meccseken nem azt látom, mint a gyakorlások során. Tisztában vagyok a klub történetével, a múlt dicső, de a jelenben élünk, és időre van szükség, hogy felépítsünk valamit. Ha erősek vagyunk mentálisan, abból jöhet ki valami jó.
 
 
 
 
2023.09.02. 23:46
 
Vissza    Nyomtatás